Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie

Kuchnia śródziemnomorska

Od pewnego czasu na salony powraca kuchnia śródziemnomorska. Przez wiele lat będąca gdzieś w cieniu, dzisiaj wydaje się być znowu na topie. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim dlatego, że zaczynamy rozumieć sens zdania, że jesteśmy tym, co jemy. Jeśli jemy byle co, nasz organizm stanowi prawdziwy śmietnik, składowisko kulinarnych odpadków. A jeśli jemy zdrowo, to jesteśmy o wiele zdrowsi.

A jak w rzeczywistości kształtuje się relacja: kuchnia śródziemnomorska a zdrowie?

Aby lepiej zrozumieć, jaki wpływ na nasze zdrowie ma ta kuchnia, przyjrzyjmy się jej charakterystycznym cechom. Po pierwsze jest to kuchnia lekkostrawna. Co to oznacza? Że zawiera wyłącznie produkty, które są łatwo trawione przez nasz organizm. W efekcie układ pokarmowy nie jest zbyt obciążony, a składniki odżywcze, dostarczone wraz z jedzeniem, szybko trafiają do poszczególnych komórek organizmu. W ten sposób jesteśmy zawsze doskonale odżywieni inie odczuwamy skutku niedoborów ważnych dla nas witamin, czy minerałów. Drugą charakterystyczną cechą jest obecność oliwy. Bez tłuszczu żadna dieta nie jest zdrowa. Ważne jednak, aby był to tłuszcz jak najmniej przetworzony i w dodatku, aby był bogactwem kwasu oleinowego. I taka właśnie jest oliwa. Co więcej, oliwa działa przeciwzapalnie i zmniejsza znacznie ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Ale i to nie wszystko. Doskonale rozpuszcza ona witaminy, gwarantując ich doskonałą przyswajalność. Dlatego jej dodawanie do posiłków jest tak wartościowe dla organizmu.

Charakterystyczne cechy kuchni śródziemnomorskiej

Charakterystyczne cechy kuchni śródziemnomorskiejKolejnym elementem charakterystycznym dla kuchni śródziemnomorskiej jest duża ilość ryb oraz owoców morza. Zarówno jedne, jak i drugie są prawdziwym bogactwem kwasów EPA i DHA. Kwasy te to nieoceniony składnik wzmacniający układ odpornościowy. I nie chodzi tu tylko o odporność na wirusy, czy zakażenia bakteryjne. Mowa tu także o odporności między innymi na działanie wolnych rodników, które organizm niszczą, powodując wiele groźnych chorób. Poza tym kwasy te, wraz z żelazem i jodem, których w rybach i owocach morza mamy mnóstwo, zapobiegają chorobom układu naczyniowo-sercowego. No i opóźniają procesy starzenia.

Pomidory i zioła – bez nich również kuchnia śródziemnomorska nie mogłaby istnieć. Zarówno jedne, jak i drugie mają w sobie cały wachlarz potrzebnych nam witamin i minerałów. No i doskonale sprawdzają się, jako dodatki do różnego rodzaju dań.

Wytrawne wino – to wydaje się być również nieodzownym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Ale mus to być wino czerwone. O koniecznie wytrawne. Bo tylko takie pobudza pracę układu krwionośnego i chroni przed nowotworami.

Kuchnia śródziemnomorska a zdrowie – temat rzeka. Gdybyśmy chcieli go jednak maksymalnie streścić, moglibyśmy powiedzieć, że kuchnia ta jest kwintesencją zdrowego odżywiania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *